Anne Tveit Knutsen
Anne Tveit Knutsen setter søkelys på mennesker i ulike livssituasjoner og brenner for at mennesker, uansett ressurser, livssituasjon eller posisjon, skal bli møtt med samme respekt i samfunnet. Mennesker hun møter, relasjoner og urettferdighet motiverer henne til å lage kunst, og særlig mennesker og grupper som ikke alltid roper høyest. At hun er utdannet sykepleier er også med på å prege hennes kunstnerskap, som når jeg går inn i temaer som demens, annerledeshet, utviklingshemming, sorg og rus. Hun uttrykker seg mest gjennom video, film og kunstnerbøker, hvor menneskers historier og livssituasjoner blir gitt en stemme.
Anne Tveit Knutsen er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen, og gikk ut med hovedfag i 2004. At hun også er utdannet sykepleier har vært med å prege hennes kunstnerskap. Tveit Knutsen fokuserer på mennesker i ulike livssituasjoner og brenner for at mennesker, uansett ressurser, livssituasjon og posisjoner, skal bli møtt med samme respekt i samfunnet. Mennesker hun møter, relasjoner og urettferdighet motiverer henne til å lage kunst, og særlig mennesker og grupper som ikke alltid roper høyest.
Siden 2012 har Anne Tveit Knutsen arbeidet med serien Am I too loud. Den første videoen i denne serien mottok i 2013 juryens spesialpris ved den nordisk/russisk portrettutstillingen PORTRÆT NU. En annen video i serien, Til Far, ble innkjøpt til KODE i 2016 av Innkjøpsfondet for Norsk Kunsthåndverk. Hennes siste store prosjekt er arbeidet med filmen Tvillingsong (produsent: Elin Sander, Aldeles AS - 2021) Møtet med tvillingene Eli og Toril, som lever med en utviklingshemming, har er en sterk motivasjon til å fortsette å lage kunstdokumentarer .
Gjennom arbeidene ønsker kunstneren å få frem en sanselighet og følsomhet, og gi rom for det ordløse. Hun insisterer på et annet blikk enn det som er samfunnsmessig rådende. Arbeidene preges av en enkel men tydelig formal bearbeiding av ytre virkelighet, samtidig som hun forventer at betrakteren skal bruke tid på det stillfarne. Dette er hennes kunstneriske agenda, og den viser seg på ulike måter. Mest gjennom video og film, men også artist books, og utstillinger som viser mer av prosessen.