I utstillingen “Matters of Gravity” viser Bjørn Hegardt en rekke nye verk der han forbinder levitasjon, geometriske former og arkitektur med tegning og installasjon.
I dagens IT-samfunn med en overflod av informasjon og inntrykk, er den store utfordringen å finne et fokus, å gå dypere. I meditasjon fokuserer man på en ting, f.eks, pusten. I utstillingen Matters of Gravity prøver Hegardt å finne et fokus – uttrykket er redusert, holdt i svart/hvitt, med en sterk grafisk strek og klare geometriske former på papir og som objekt. De strikte formene kontrasterer til den mer organiske måten å fylle flatene med tusj. Tegningene inneholder også mer figurative element; ofte med utgangspunkt i et billedarkiv Hegardt har bygget opp over flere år, som han bruker aktivt i arbeidsprosessen. Arkivet består av egne bilder og funnet materiale. Med sampling fra arkivet setter Hegardt sammen nye former og transformerer arkitektur og gjenstander.
Med de svevende objektene spiller Hegardt på spirituelle og religiøse aspekter der levitasjon har en rolle, men også på vitenskapelige og kulturelle vinklinger. Før romalderen var vektløshet et nærmest mytisk fenomen, med religiøse, magiske, spirituelle og parapsykologiske kjennemerker. Den tibetanske munken Milarepa (1052-1135) ble kjent for å levitere gjennom meditasjon, og ofte er levitasjon et tilbakevendende tema i religiøse sammenheng. Fortsatt er fascinasjonen rundt fenomenet stort, men nå finnes teknikk som gjør levitasjon mulig på forskjellige måter; gjennom magnetisme eller akustisk levitasjon der lydbølger får objekter til å sveve.
Bjørn Hegardt har hatt en rekke separatutstillinger i Norge på bl.a. Kunstnerforbundet, Tegnerforbundet, Østfold kunstsenter, Kunstplass, RAKE, F15 m.fl. Han har i tillegg deltatt flere ganger på Tegnebiennalen og Høstutstillingen, publisert tegninger i flere bøker som Vitamin D (Phaidon), laget flere store veggtegninger som kunstneriske utsmykkinger på bl.a. Nesodden kommunesenter og skole. I tillegg er han aktiv internasjonalt med både separat og gruppeutstillinger i blant annet Berlin, Paris, New York, Bosnia, Warszawa og Roma i de siste årene. Hegardt er også redaktør og grunnlegger av det internasjonale magasinet Fukt for tegning, som også presenteres på utstillingen.