Linda Øgaard - TID

20. november 2021-28. november 2021

Møllendalsveien 15, 5009 Bergen

TID- med vokalensemblet Tabula Rasa, Tord Kalvenes, Jostein Stalheim, Knut Vaage, Eilert Tøsse, Vegar Guleng og billedkunstner Linda Øgaard.

Prosjektet "TID" er et samarbeid mellom vokalensemblet Tabula Rasa med Tord Kalvenes, akkordeonist Jostein Stalheim, komponistene Knut Vaage, Eilert Tøsse og Vegar Guleng og billedkunstner Linda Øgaard. Prosjektet undersøker TID som fenomen sett fra flere synsvinkler, både visuelt, fysisk og gjennom musikalsk utforming. Med Øgaards visuelle kunst, som monteres i forkant, og komponistene sine splitter nye verk vil vi få høre ny skapning i Kunstgarasjen 24/11. Tabula Rasa er et bergensbasert vokalensemble bestående av sangerne Sigrun Jørdre, Rikke Lina Matthiesen, Elise Varne, Arild Rohde og Zsuzsa Zseni.

“Jeg har brukt kullpulver til å materialisere ordet TID. Motivet har koblinger til tematikken, musikken og scenografien/installasjonen uten at det er en direkte avbildning av det som vil materialisere seg i Kunstgarasjen.” -Linda Øgaard

Du finner din billett til konsert HER

Program:

E. Tøsse: - In qui ni - for stemmer og forhåndsbearbeidet opptak (I) - Premiere (verket er delt i fire små satser. 10`)

D. Lang: Again (after ecclesiastes) 5´ (2005)

E. Tøsse: In qui ni (II)

V. Guleng: Kyssespidde (8`) - Premiere

E. Tøsse: In qui ni (III)

K. Vaage: Tidlaus (25´) - Premiere

E. Tøsse: In qui ni (IV)

Gregoriansk: Lux Eaterna (improvisasjon) ca. 5´

Om prosjektet:

Prosjektet "TID" er et samarbeid mellom vokalensemblet Tabula Rasa, Jostein Stalheim (akkordeon), komponistene Knut Vaage, Eilert Tøsse og Vegar Guleng og billedkunstner Linda Øgaard. Prosjektet undersøker TID som fenomen sett fra flere synsvinkler, både visuelt, fysisk og gjennom musikalsk utforming. Hva gjør tid med oss? Kan vi gå tilbake i tid? Finnes det en angreknapp? Hva med jordens tidshorisont (naturen, dyrelivet, livet slik vi kjenner det), hvordan forholder vi oss til den? Med Øgaards visuelle kunst, som er montert i forkant, og komponistene sine splitter nye verk, vil vi få se og høre ny skapning i Kunstgarasjen denne kvelden.

Vokalensemblet Tabula Rasa har som mål å fremme ny klassisk vokalmusikk, med fokus på norske komponister. Vokalensemblet skiller seg mellom annet ut gjennom å jobbe med improvisasjon og teatralske virkemidler for å skape konseptuelle konserter og forestillinger. De ønsker å nå frem med ny musikk til mennesker som ikke kjenner formen så godt fra før. Musikalsk søker de balanse mellom musikk som er gjenkjennelig og tilgjengelig for publikum, og musikk som er utfordrende og overraskende. Ensemblet ønsker å bruke det emosjonelle og direkte kommunikative i menneskestemmen til å nå frem til publikum.

Om komponistene:

Vegar Guleng (f. 1989) begynte med pianotimer i en alder av seks år, og ble tidlig utfordret til å komponere. I begynnelsen av 20-årene tok han privattimer i komposisjon med Wolfgang Plagge og satslæreemner ved Universitetet i Oslo. Senere flyttet han til Trondheim der han fortsatte studiene, og i 2018 fullførte han en master i komposisjon med Ståle Kleiberg som veileder. I 2018 og 2019 deltok Vegar på sommerskolen Musica Soundmine i Belgia, ledet av den belgiske komponisten Wim Henderickx. Dette har videre ført til samarbeidsprosjekter og fremførelser med Antwerpen Symfoniorkester og HERMESensemble. Sesongen 2021/22 var han også en del av Borealis Ung Komponist. Guleng er også ansatt som universitetslektor ved program for musikkvitenskap, Institutt for musikk, ved NTNU.

Eilert Tøsse (1954) har vært aktiv som komponist siden begynnelsen av 1980-tallet. Sin musikkutdannelse har han fra Bergen Musikkonservatorium, samt private komposisjons-studier med Ruth Bakke, Kjell Samkopf og Nils Henrik Asheim. Foruten å være yrkesaktiv komponist, har han siden 1983 vært kantor i Samnanger. Hans verk omfatter komposisjoner for større og mindre besetninger med blåsere (bl. a. brassband / windband), strykere (bl.a.strykekvartett), symfoniorkester, kor (blandet kor, mannskor, damekor, barnekor, a capella og med instrumenter), orgel, piano, akkordeon, slagverk, gitar, elektroakustisk musikk, ballettmusikk, teatermusikk og pedagogiske komposisjonsprosjekter for barn. I verket In qui ni har Tøsse tatt opptak av Tabula Rasa fra en tidligere konsert. Dette har så blitt bearbeidet til eit elektroakustisk verk som blander opptak med notasjon og live framføring basert på fragmenter fra det tidligere opptaksmaterialet.

Knut Vaage (1961-) er av Norges fremste og mest aktive komponister innenfor samtidsmusikkfeltet. Vaage er bosatt i Bergen hvor han livnærer seg som komponist. Han er utdannet i klaver og komposisjon ved Griegakademiet i Bergen. Vaage har vært aktiv innenfor en rekke besetninger og stilarter med hovedvekt på improvisasjon og samtidsmusikk. Musikken hans blir hyppig framført på konsertar og festivalar i inn- og utland. I verket Tidlaus - del 1 har Vaage jobbet med Tabula Rasa på en workshop over to dager høsten 2020. Tematikken kom etter forslag fra ensemblet. En scene fra Harry Potter var inspirasjon; med eit timeglass der tiden går saktere når samtalen er viktig/interessant. Dette bildet kan også knyttes til de gamle grekerne sin delte oppfatning av tid i "kronos" (kronologisk tid) og "khairos" (dybdetid). Stykket starter meditativt med at sangerne slår sammen to steiner i hver sine metronomiske tempo. Steinene representerer mekanisk og historisk tid. De er uendeleg gamle, men eksisterer i tiden. Et annet evig fenomen (som alltid har vært der), er overtonene. Ein del av "Tidlaus" inneholder renstemmingen ut ifra overtonerekken, fundamentert på overtonesang. Fysiske lover styrer, og Pytagoras sine eksperiment er en stadig referanse. Enkle forholdstal lager renstemt musikk uten vibrasjon. Erfaringene fra verket vil bli brukt til å lage et nytt stykke over same tematikk.

Jostein Stalheim er komponist, akkordeonist og professor ved Høgskulen på Vestlandet. Her leder han forskergruppen Kairos der bl.a. Soundpainting er et delprosjekt med jevnlige konserter, seminarer og verksteder; sist i Italia og Frankrike. Hans gjennombrudd som musiker hadde han under solistbiennalen i 1984, der han opptrådde med Oslo filharmoniske orkester og Esa Pekka Salonen i Arne Nordheims SPUR. Som komponist fikk han som 17-åring fremført verk i norsk radio og fjernsyn og i 1996 ble verket TaNGONI juryert av International Society of Contemporary Music (ISCM). Stalheim er også en internasjonalt anerkjent solist på akkordeon, med en rekke orkestre i og utenfor Norden og med opptredener i fjernsyn og radio i tillegg til en rekke innspillinger på CD- og streaming-kanaler

Linda Øgaard er billedkunstner og pedagog utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen / UiB. Som billedkunstner undersøker hun forhold knyttet til kropp, tid og rom, og hun arbeider gjerne stedsrelatert. Arbeidene er taktile og sanselige med formen som meningsbærende element. Øgaard har gjort flere utsmykkinger. Hun har deltatt i diverse gruppeutstillinger og hatt separatutstillinger på steder som Oseana Kunst- og kultursenter, Visningsrommet USF, Galleri Langegården og University of West London. Øgaard er hovedlærer for Billedkunst fordypning ved Bergen kulturskole. Hun har undervist i billedkunst / fagdidaktikk ved Universitetet i Bergen (KMD - PPU), Kunstskolen i Bergen. Hyssingen produksjonsskole m. fl. Tabula Rasa samarbeidet første gang med Øgaard i forbindelse med hennes utstilling "Breakout Room" i Oseana Kunst- og Kultursenter våren 2021, da ensemblet ble invitert til å tolke hennes verk. Denne gang er det ensemblet som har tatt initiativet og invitert Øgaard med i prosessen med "TID". Øgaards bidrag er en visuell tolkning av rom, tematikk og musikk. I den visuelle utformingen blir tidsaspektet avspeilet i form og materialbruk. Formen er fragmentert. Faste og tilsynelatende solide materialer kombineres med flyktig materiale som transformeres i løpet av konserten. Scenografien settes i spill og endre av sangerne. I perioden 20. -28. november skal Øgaards arbeid også fungere som en selvstendig installasjon, et før-og-etter-bilde, i Kunstgarasjens ene hovedrom.

Forrige
Forrige

Torgrim Wahl Sund - Drømmen er tåke som blir til duskregn

Neste
Neste

Magnar Moen - Tilstandar ut frå svart